Mijn signature merenguetaart

Je gaat dit recept terugvinden tussen mijn voedzame gerechten… en nee, dit is het dus echt niet..Maar goed, ik troost mezelf door te zeggen: het is gemaakt met echte boerenroom en het rood fruit? Dat komt gewoon uit mijn moestuin, liefdevol geoogst en gestockeerd voor later. Helpt dat? Het klinkt alvast beter, toch? Haha.

Maar laten we eerlijk zijn akhawaat haha het leven draait niet alleen om voedzaam eten, soms draait het om genieten. En deze taart is daar het perfecte bewijs van.

 

We mogen best af en toe ruimte maken voor de minder gezonde dingen..vooral wanneer ze met liefde gemaakt zijn en gedeeld worden met de mensen om ons heen.

En deze taart, akhwaat… wat moet ik zeggen?

 

Als mensen die dicht bij mij staan ooit zouden vragen: “Wat typeert haar?" Dan weet ik bijna zeker dat één van de antwoorden zal zijn:

haar pavlova / merengue taart met rood fruit en munt. Ik ben gek op merengue. Maar..kleine bekentenis 🙃 enkel eiwit, zo recht uit de oven? Dat krijg ik gewoon niet weg. De textuur is te luchtig, te… niksig. Bij mij moet er net iets meer bite in zitten.

 

Niks aan te doen, subhanAllah. Daarom moet er bij mij een zachte, vanille biscuitbodem onder. Die combinatie met de krokante merengue, zachte cake, fris rood fruit en munt.. dat is gewoon de ultieme balans.

 

En geloof me: deze taart stelt nooit teleur.


Ingrediënten

 

🧁 Biscuitbodem (vanille)

180 gram eieren

90 gram suiker

75 gram bloem

 

Dat is het. Simpel, maar perfect.

 

 Merengue

 

 

  • 4 eiwitten
  • 220 gram rietsuiker
  • 1 theelepel maïzena
  • 1 theelepel appelazijn

 

 

 

Vulling & topping

 

 

  • 250 ml slagroom ( je mag die al gerust opkloppen)
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 handje rood fruit
  • Verse muntblaadjes

 

 

Zo maak je de biscuitbodem...


  1. Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in de kom van je mixer.
    Mix dit ongeveer 10 minuten op middelhoge stand tot het licht, schuimig en luchtig is. Geduld loont hier echt.
  2. Zeef de bloem (en maïzena indien gebruikt) en voeg deze toe aan het mengsel.
    Spatel voorzichtig door en je wilt al die mooie luchtigheid behouden.
  3. Giet het beslag in een ingevette bakvorm.
  4. Bak een biscuit van 20–24 cm gedurende 20 à 25 minuten op 180°C.
    * Let op: bak niet te lang, want de taart gaat later nog terug de oven in met de merengue topping.
  5. Haal de biscuit uit de oven en laat volledig afkoelen.
    * Zet de oven niet uit, maar verlaag de temperatuur alvast naar 110°C.

 

 

Merengue maken

 

 

  1. Doe de eiwitten, rietsuiker en maïzena in een kom.
  2. Klop dit tot een stevige, glanzende merengue.
    Je moet de kom op de kop kunnen houden zonder dat er iets beweegt.
  3. Neem de afgekoelde biscuitbodem en verdeel de merengue erover.
    Maak er vooral jouw eigen creatie van — pieken, golven, alles mag.
  4. Zet de taart 10 minuten in de oven op 180°C.
    Verlaag daarna de temperatuur naar 110°C en bak nog ±50 minuten tot de merengue krokant is van buiten en zacht vanbinnen.

 

Coulis van rood fruit (met stukjes)

 

Terwijl de taart rustig in de oven staat te drogen, maken we de coulis.

 

Ingrediënten

 

Handjevol rood fruit (vers of diepvries)

2 eetlepels rietsuiker

Een beetje water (indien nodig)

 

 Bereiding

 

1. Doe het fruit en de suiker in een pannetje.

2. Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot het fruit uiteenvalt.

3. Diepvriesfruit? Geen probleem — je hoeft het niet vooraf te ontdooien.

4. Is de coulis te dik? Voeg gerust een paar eetlepels water toe.

 

Je wilt een frisse, licht stroperige saus met stukjes fruit.

 

Afwerken & serveren 

 

 

  • Klop de slagroom op met 1 eetlepel rietsuiker
  • Verdeel deze over de afgekoelde merenguetaart
  • Lepel de rode vruchten coulis erover
  • Werk af met vers rood fruit en muntblaadjes

 

 

 

Tot slot…

 

 

Deze merenguetaart is voor mij meer dan een dessert.

Het is comfort, herinnering, creativiteit — en vooral: liefde op een bord.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.